Skuggfolk- bruksmusik för gemenskap

 

Musik från utmarken, periferin eller bushen? Musik som inte produceras i storstäderna brukar beskrivas på det där sättet. Men i våra trakter är vi noga med att poängtera när något kommer från ”bruket” och det är precis vad bandet Skuggfolk gör (i alla fall 2/3), närmare bestämt från Hagfors! Och så kan bruks-musik bli bruksmusik. För gemenskap i utkanten.

 

Skuggfolk är ett tremannaband som nyligen släppt sin självbetitlade debutskiva. Per Wiker skriver i sin recension av plattan i NWT i juni 2017:

” Skuggfolk har definitivt något eget, en koppling till skogen och bruksorten och ett lekfullt allvar som gör att man gärna lyssnar vidare. …Skuggfolk lyckas få till en uppfriskande dynamik i tungheten. De tre kompletterar varandra riktigt bra och temamässigt handlar det om vardagen utan andra krusiduller än det som tillvaron bjuder på. Man kommer då och då också att tänka på pionjärerna i November, men det känns mer uppdaterat både med 90-talsrock och en sorts retrospektiv inspiration från proggen..”

Skuggfolk består av Christian Dyresjö, Jonas Ludvigsson och Martin Östlund. Musikaliskt har de olika bakgrund och influenser vilket bidar till att de skapat ett eget sound. Gitarristen och sångaren Christian Dyresjö har sina rötter i Göteborgsbandet Den stora vilan och det ger Skuggfolk en touch av det där extra göteborgssoundet som vi älskar. Christian kom till Hagfors med Den stora vilan för att spela på festivalen Drag 2014 men stannade helt enkelt kvar och bildade familj. Och band.

Skuggfolk karaktäriseras av ”åkta live” och musikalisk frihet. I en intervju med Peter Nilsson i NWT i december 2016 beskriver Christian hur namnet Skuggfolk kommit till:

”Det är figurer i periferin som försvinner men det går att tolka på olika sätt. Varje människa har en sida som är lite i skuggan så texterna är inspirerade av namnet. Vi tar upp svåra saker, baksidor av livet, om folk som inte har det så lätt. På svenska.”

Texterna som skrivs av Christian handlar i grunden om att finna gemenskap. I intervjun med Jennifer Sundelin i VF den 17 juli 2017, beskriver Christian lite närmare vad det handlar om:

”Sådant man kanske inte pratar så mycket om. Men det är inte bara becksvart, man måste ha lite distans också…Man träffar många människor som kämpar med att känna sig hemma någonstans. Det är väl det vi vill spegla. Vi vill att folk känner igen sig.

 

Läsa: http://www.vf.se/kultur-och-noje/musik-fran-periferin/

Lyssna: https://open.spotify.com/album/6cvzCUfFkc18Sh30v5jVGx

Fredagen den 11 augusti spelar Skuggfolk för oss som känner sig hemma på Folk & Rock.

Det handlar om ”äkta live”! Det ser vi fram emot!

Vi ses i Segmon!

 

 

 

 

Lämna en kommentar