PUGH ROGEFELDT till Folk & Rock
Lekfullt och sanslöst begåvat kom han då in i våra hjärtan. I slutfasen av det nydanande 1960 talets musikliv. Om än inte med ett Höganäskrus så dock ett stycke svensk musikhistoria. Och nu var det rock eller snarare pop(?) på svenska. Ja, så var det.  Och ”Ja dä ä dä” hette den kritikerhyllade debutskivan som kom 1969. Och så blev det–efter Pugh i svenskt musikliv.

 

 

 

Ett av de mest epokgörande avtrycken i svensk populärkultur under 1900-talet kom Torbjörn det vill säga Pugh Rogefeldt från Västerås att stå för. Och vilken platta det var på den tiden när vinyl i 33 1/3 var det format all musikkultur vilade på för genrationen babyboomers födda i 1940-1950-tal Och Pugh var där precis i rätt ögonblick.

Huruvida han var den förste att sjunga rock/pop på svenska tvistar förståsigpåare om ännu. Många hävdar att den förste var Owe Törnkvist. Och hur var det med Sven-Ingvars? Och vad är rockmusik respektive rocklyrik-egentligen? Bra frågor men svaret är: Pugh!

Och sättet som han skrev låtarna på var fullständigt unikt. Experimentellt och nyskapande vilket öppnande för andra artister att våga pröva vårt eget språk som en del i ett musikaliskt språk. Efter Pugh fullständigt exploderade musiken med texter och musikaliska uttryck på modersmålet, alltifrån progg till vardagspoesi. Det blev en upptäckt av möjliga melodier i vårt eget språk kanske rentav önskvärt att skriva låtar på svenska med giltighet för dåtidens unga. Kan tyckas märkligt idag när vi på många plan är alltmer gränsöverskridande och vant oss vid att såväl Lundell, Eldkvarn, Petter, Kent och Veronica Maggio med flera vilka skriver musik med vårt språk i botten.

Men Pugh kom att bli först. Och upplevelsen att då lyssna till debut-LP-n ”Ja dä ä dä” var för mig e n ingång i det svenska språkjets möjligheter att förstå samtiden. Inte enbart Dylan, Cohen, m fler som kunde ge nya perspektiv.

Om du vill lyssna på Pugh: Naturligtvis ska du lyssna till debutskivan ”Ja dä ä dä” m e n glöm för allt i världen inte bort kanske en av de bösta svenska liveskivorna någonsin …”Ett steg till” inspelad 1974 utgiven på skiva året efter. På skivan medverkar även Ola Magnell och Janne Lucas samt Pughs broder Ingemar Rogefeldt på gitarr. Magi från 1970-talet.

Och allt tal om You Tubish idag. Pugh var först: Skivan ”Pugish” från 1970- med musiker Janne Loffe Carlsson och Jojje Wadenius (medverkade även på första plattan) gjorde nyskapande musik långt bortom det dåtida poppiga!

En lång karriär har det blivit för Pugh och vi som arrangörer är oerhört stolta och glada över att Folk & Rock i Segmon kunna presentera en av de verkligt stora artisterna i svenskt musikliv den 12 augusti i år. Under åren har vi sett Pugh ett flertal gånger och senast blev det Parkfesten i Nora för 6 år sedan. Vilket ös och vilken energi. Pugh har ju en allsångshitparad att ösa ur som får de mest trögrörliga att dansa, sjunga med och uppleva ett livslevande svensk musikhistoria här – och nu!

Den 12 augusti seglar Pugh med sin trio in på små lätta moln i Segmoparken. Det kan inte bli Så mycket bättre!

Vi ses i Segmon!

 

Lämna en kommentar