Jubileumsbokning: I´m Kingfisher

 

 

En av våra jubileumsbokningar, grannpôjken från Karlbergsgärdet:

We give to you – the one and only I´m Kingfisher!

 

 

Var det 2007? Ja, det måste det nästan ha varit ­­– åren rullar på – vi säger 2007, så gick jag och handlade på ICA Klingan i Grums. Jag kom från jobbet och hade lite bråttom hem. Förbi frukt och grönsaker mot brödhyllorna hör jag plötsligt från affärens högtalare en direktsänd radiointervju med en kille som hette Thomas Jonsson. Från Grums, säger reportern, och jag blir stående med en Lingongrova i handen. Intressant. Lite småprat och så ska Thomas som tydligen tagit mellannamnet Denver (av alla namn!!) spela live i studion. Högtalarna sprakar, jag lägger ner Lingongrova och ställer mig borta vid wienerbröden där jag kan höra bättre. Ser mig lite generat omkring – kan man bara stå stilla i en affär och lyssna på radio? Jag lyfter en påse kanelsnurror och låtsas läsa på dem. Så börjar Thomas Denver Jonsson spela. Och sjunga. Och jag måste säga att jag aldrig hört något liknande. Det svajade och det skorrade och jag tänkte: Stackars kille! Det där kan väl aldrig gå väl!

Men tänk att det gjorde det! Inte långt därefter spelade vi i Granny K på samma scen som Thomas Denver Jonsson och det som låtit sökande och ofärdigt i livespelningen på radion hade börjat formera sig till intressanta melodier och experimentella ljudbilder.

Vi kunde ana att det här verkligen var något utöver det vanliga och det där var starten till ett långt och kärt samarbete med Thomas Denver Jonsson som med tiden blev europaturnérande kritikerrosade I´m Kingfisher!

2010 recenserades Thomas för första gången i Aftonbladet under artistnamnet I´m Kingfisher i samband med släppet av albumet Arctic:

”Efter närmare tio år som en av Sveriges bäst bevarade och mest skimrande hemligheter inom singer/songwriter-genren gör Thomas Denver Jonsson en nystart. ”Arctic” är Grumssonens första album som I’m Kingfisher.

Och även om det inte handlar om någon helomvändning markerar namnbytet förändring. Utgångspunkten är fortfarande den vingliga och sävliga rösten som placerar Thomas Jonsson mitt emellan Damien Jurado och Jason Molina men nu har den betydligt fler nyanser.

Med polarexpeditioner som tema (skivan är tänkt som första delen i en trilogi) och den akustiska gitarren som utgångspunkt har materialet fått kanter av stråkar, blås, avlägsna elgitarrer och stora syntar. Allt samlat som en fängslande och charmig folkindie som tillåts ta ut svängarna, utan att tappa melodierna.

Mer levande, varierad och angelägen låter Thomas Jonsson viktigare än någonsin.”

Thomas har uppträtt på Folk & Rock flera gånger och vad känns mer rätt än att boka honom till 10-årsjubiléet?! På sätt och vis var han en av alla de ”bäst bevarade hemliga” artister som vi ville skapa en scen för.

Så här skriver Lasse inför årets bokning:

Thomas Jonsson från Grums. Vem kunde ana att här fanns en artist med en unik förmåga att komponera och framföra tematiska sjok av melodier med tema som Arktis, kungsfiskare och en gränslös förmåga att överskrida just gränsen för vad som är möjligt i ett framträdande? Thomas vemod i rösten framburet med ett unikt gitarrspel där varje tons räckvidd är ett utforskande av hur långt det håller innan det spricker…och det gör det aldrig. Känd först under namnet Thomas Denver Jonsson – numer I´m Kingfisher – har Thomas varit med flera gånger under Folk & Rockfestivalen i Segmon.

Första gången vi bokade Thomas till Folk & Rock hade nästan ingen i Grums lagt märke till att det fanns en lokal supertalang som höll på att finna en plats i den stora artistvärlden. Vi ifrån Folk & Rock tyckte det var en skandal och såg det som en angelägenhet att ge en anständig scen åt en artist som redan tog plats i större sammanhang. Detta sammanföll med vår tanke att lyfta fram lokala förmågor med mer kända artister. Idag behöver vi kanske inte påpeka Thomas plats i artistvärlden och att han återvänder som en etablerad låtskrivare och artist med många stora spelningar i bagaget.

Stolt presenterar vi Thomas Jonsson från Karlbergsgärdet Grums, I´m Kingfisher, till Folk & Rock fredag den 11 augusti 2017.

https://www.facebook.com/imkingfisher/

 

 

Vi ses i Segmon!

Lämna en kommentar