Folk & Rock-stipendiaterna- de unga stjärnorna

 

En morgon våren 2010 vaknade jag med en strålande idé. Det var tredje festivalåret på gång och vi hade pratat och skrivit så mycket om delaktighet och bygdens tillväxt så idén var helt självklar.

 

 

 

Jag tog kontakt med Helena Hallqvist på Jättestenskolan i Grums och frågade om hon hade någon elev i årskurs 9 som hade utmärkt sig på något sätt inom det konstnärliga området. Det hade Helena och därmed startades utnämnandet av en Folk & Rock-stipendiat. Den första stipendiaten blev Elin Jansson.

                             Elin 2010

Jag bad Elin berätta något om vad som har hänt sedan 2010 och så här skriver hon:

”Efter nian började jag på Folkuniversitetets gymnasium i Karlstad, inriktning musikal, där jag hade mina absolut bästa tre år hittills i mitt liv! Tre år med bara dans, musik och teater med ett helt gäng med esteter, kunde ju inte bli annat än fantastiskt. Efter studenten bar det av till USA där jag skulle jobba som Au Pair i 1 år, men efter lite strul och ändrade planer åkte jag hem efter 3 månader, ett val jag inte ångrat en sekund! Men väl hemma igen, arbetslös och uttråkad bestämde jag mig för att börja plugga och våren 2014 påbörjade jag mina 5 år av studier på lärarutbildningen på Karlstads universitet, inrikting Idrott & Hälsa och Engelska på gymnasienivå. Tre år är avklarade och de sista två åren hoppas jag flyger lika fort förbi.”

Det har blivit några fler stipendiater under årens lopp. 2014 och 2015 års stipendiater, syskonen Linus och Malin Elvin uppträder faktiskt på årets festival. Linus i sköna bandet Nephila på fredagen och Malin med eget material på Familjefesten på lördagen. 2013 års stipendiat Pontus kommer med bandet Max Björnsson på Familjefesten och Arvid som fick stipendiet 2016 sommarjobbar på festivalen i år.

Årets Folk & Rock-stipendiater heter Siri Schmeer och Elsa Zampieri. Elsa är tyvärr bortrest under festivalen så hon får ta emot sin stipendiepeng vid ett annat tillfälle. Men Siri får ta emot sitt kuvert på Familjefesten och där kommer hon också att framföra några låtar. Det har blivit en fin tradition och vi är så imponerade över de här ungdomarnas framåtanda. Kulturens unga budbärare i Grums.

    Siri                                                                   Elsa

Jag bad Siri och Elsa att de skulle skriva något om sig själva och om deras framtidsdrömmar och så här skrev Siri:

”Jag heter Siri Schmeer och är en estetisk tjej och jag tror att jag föddes till att uträtta musik och konst. Båda mina föräldrar och resten av min släkt är otroligt kreativa på många olika sätt i form av konst och musik. Något jag också ärvt är stönighet. Stönighet att lyckas inom musiken och även den anledningen att jag får chans att stå på Folk & Rock-scenen. Mina framtida drömmar kommer oftast som en chock men jag skulle vilja bli barnpsykolog. Hjälpa barn med hjälp av bild och musik tycker jag behöver öka här i världen. Alla har en rätt att utveckla deras kreativitet.”

Och här är Elsas text:

”Jag heter Elsa Zampieri och är en estetisk och aktiv tjej som även håller på med ridsport. Jag har under alla mina år varit väldigt intresserad av att sjunga och uppträda då min familj är väldigt musikalisk. Redan som liten var jag med och sjöng med mina två systrar. Jag vill gärna hålla på med musik i framtiden och fortsätta med att uppträda.”

 

Familjefesten är i Folkets Park i Segmon, lördag den 12 augusti, kl 12.00-14.30. Då uppträder även fler ungdomar från UKM (Ung Kultur Möts) och en massa andra trevliga aktiviteter pågår.

Varmt välkomna!

 

Tidigare stipendiater

2016                 Arvid Josteus, William Högefjord

2015                 Malin Elvin, Jonathan Lundbäck

2014                 Linus Elvin

2013                 Pontus Esbjörnsson

2012                 Johan Johansson

2011                 Marcus Johansson

2010                 Elin Jansson

Lämna en kommentar