Festivalinspiration och uppladdning inför årets Folk & Rock – Parkfesten i Nora

 

Nästan varje år brukar vi, Karin & Lasse, besöka vår närmsta festival med liknande inriktning – Parkfesten i Nora. Så även i år under helgen 18 – 19 juli. Vi har ofta livliga kontakter med parkfestarna och utbyter tankar och idéer – ibland även bokningar, vilket vi kommer till längre ner.

 

 

 

 

AlbinKarin

 Karin F & Albin Ström

 

Vi är imponerade av deras ambition att lyfta in okända akter och att de vågar boka mer experimentella akter med den äran. I år fanns till exempel i lineup Trummor & Orgel som påminner – utan att vara följeslagare – om 1960 – talets sensationella svenska band Hansson & Carlsson.

Trummor Orgel best

Och visst var det skönt att se att Nora väl lever upp till en mer jämställd musikscen. Bandet Le Muhr spelade sig fullständigt in i våra hjärtan med sin synthbaserade och melodiösa musik med svenska texter. Kanske nästa år i Segmon?

LeMuhr 1

Ett av huvudnumren var för övrigt Abalone Dots (som faktiskt spelat i Segmon 2012) – svängig variationsrik country/folk influerad musik, där instrumenten byttes i hela tiden (vilket ljudfirman klarade av med bravur…en liten  mardröm annars med akustiska instrument).

Abalone Dots

Arrangemanget Parkfesten som sådant andas gemenskap och enkelhet i dess mest positiva innebörd. Precis som Folk & Rock i Segmon så är det en anrik folkpark som utgör basen. Albin Ström, en av de huvudansvariga, var nöjd m e n hade såklart önskat fler besökande från framförallt lokalbefolkningen. Albins pappa, kände musikern och konstnären Ted Ström, var också nöjd men lite besviken på de kalla nätterna som inte inbjöd till traditionell eftersittning på verandan!

Parkmagi 1

Jack Vreeswijk och medmusikant mästergitarrist (åmålsbördige) Love Tholin var suveräna i sina tolkningar av Jacks ” nära släktingens låtskatter ”.

JackLove 1

Johan Johansson och Kettil Medelius framförde  engagerat och humoristiskt  Kjell Höglunds låtar på ett medryckande sätt. Allsångsvarning med inbjudan utfärdades. Applåderna ville aldrig ta slut. Härligt.

Johan JKettil

Johan Johansson Kettil M

Och naturligtvis var vi ifrån Folk & Rocks sida intresserade av de ”gemensamma bokningarna” Stefan Sundström och The Vanjas. Båda skall ju uppträda under lördagen den 15 augusti på Folk & Rock. Och ingen av dessa artister gjorde någon besviken.

Stefan Sundström har förmågan att med sina underfundiga tänkvärda visor och sitt mellansnack trollbinda publiken. Hög kommunikationsfaktor och många igenkännanden orsakade publiksuccé i Noraparkens Teaterlada (för övrigt en fantastisk scen liksom deras vackra välbevarade paviljong/rotunda).

Stefan Sundström

Men den stora överraskningen kom att bli The Vanjas som fullständigt golvade alla danstvehågsna med sin twistrockpunk- en explosiv urladdning med en kärleksfull blinkning till 1960-talets början. Vanja Lo – silverlamérad sångerska i det för övrigt stilenligt rödklädda kostymerade bandet gav inte publiken en chans att låta bli att dansa loss. Och de tog den.

Vanja floor

Vilken musikalisk och scenisk krafturladdning! Johan Johansson, (som för övrigt kvällen till ära, hade döpt sin frisyr till Vanja J) gratulerade oss till denna bokning. Och fader Stefan Sundström, som den unge punkare han en gång var, kan vara stolt över att punken faktiskt gick att utveckla.

Vanja vild

Tänk att rocken/twisten fortfarande har en framtid. Och att den kommer från Sverige – med the Vanjas. Jerry Lee Lewis skulle ha domnat vid pianot om han haft möjlighet att se och uppleva det mesta rockbandet genom tiderna The Vanjas. I Segmon 15 augusti har du chansen… om du törs…

Vanjas 1

Tack Nora för att ni gör denna Parkfest. Det var åttonde året för er och det blir åttonde året för oss. Vår 48-timmars-semester på er festival ger oss alltid ett lyckligt musikaliskt rus! Det är en bra uppladdning och inspiration för oss bokare och arrangörer i Folk & Rock.

Granny Rocks Vanjas

Karin F & Vanja Lo Renberg

 

Välkomna till oss i Segmon! Vi ses!

Lasse & Karin

 

Lämna en kommentar